AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Termék részletek
bekerült a kosárba
vagy
x
Kanadai vörös cédrus - fűrészáru
Kanadai vörös cédrus - fűrészáru
Származás: Amerika
Típus: trópusi fa

Termékleírás:
Kanadai vörös cédrus
Hétköznapi nevén:                  Illatos cédrus / Red cedar
Tudományos név:                   Juniperus virginiana
Elterjedés:                                Észak-Amerika nyugati része, Kanada
A fa méretei:                             45-50m magas, törzsének átmérője 1,2-2m
Átlagos sűrűség szárazon:   530 kg / m3
Fajsúlya általánosan:            12% MC: 0,44, 0,53
Janka keménység:                 4.000 N
Szakító szilárdság:                 60,7 MPa
Rugalmassági modulusz:    6,07 GPa
Törőszilárdság:                       41,5 MPa
Zsugorodás:                            Radiális: 3,1%, Tangenciális: 4,7%, Térfogati: 7,8%, T / R arány: 1.5

A Vörös cédrus színe sötét vöröses-barna, fája jellegzetes de kellemes cédrus illatú, mivel anyaga természetes illóolajat tartalmaz. A fafelület általában egyenetlen színű, világosbarna és vöröses - barna árnyalatok között mozog. A fában nincsenek gyantacsatornák és magsugarak sem láthatóak a keresztmetszetén. Az évgyűrűk erőteljesen hullámosak, jól kivehetőek. A fa erezete egyenes vonalú, anyaga szilárd, meglehetősen durva, keménysége közepes.

Tulajdonságok:
Botanikai neve: Juniperus virginian, magyarul vörös cédrus, a ciprusfélék családjába tartozó növény. Az óriásfenyő átlagos magassága 50 méter, de elérheti a 75 métert is, törzsének átmérője pedig 2 méter fölött is lehet.  A fafelület általában egyenetlen színű, világosbarna és vöröses - barna árnyalatok között mozog. A fában nincsenek gyantacsatornák és magsugarak sem láthatóak a keresztmetszetén. Az évgyűrűk erőteljesen hullámosak, jól kivehetőek. A fa erezete egyenes vonalú, anyaga szilárd, meglehetősen durva, keménysége közepes. A fának cédrus illata van. Az ágak lehántása során kellemes bergamottkörtére emlékeztető illat terjeng. A kiszárítás jól és könnyedén történik. A faanyag csupán jelentéktelen mértékben szárad össze, igen tartósnak bizonyul és nehezen ázik át.

Felhasználás:
Az óriásfenyő tartósságának köszönhetően bel- és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. A faanyag használható hidakhoz, hajószerkezetekhez, készíthető belőle párnafa, zsindely, nyílászáró. A cédrus tulajdonságai alapján kiváló anyag szaunaépítésre. A cédrusban lévő aromatikus és természetes töltőanyagok, egyedülálló, természetes védelmet biztosítanak a faanyagnak mindenféle kártevő és gombásodás ellen. Ez a védelem rendkívül hosszú ideig még a beépítés után is megmarad. Ezért legtöbb esetben a cédrus nem igényel külön konzerváló kezelést más faanyagokkal ellentétben.

Elterjedés:
Ez a fafajta Észak-Amerika nyugati területein, különösen a Csendes-óceán Alaszkától Kaliforniáig nyúló partvidéken honos, Kanadában Brit-Kolumbia területére korlátozódik.

(Forrás: Wood Database)