AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Környezetvédelem

Az erdők az élet fenntarthatósága miatt alapvető fontosságúak. Jelentős szerepük van a klímavédelemben, s a faanyagtermelés mellett is számos más haszonvételt tesznek lehetővé, jóléti szolgáltatást biztosítanak. A fenntartható erdőgazdálkodás és fahasználat biztosítékot jelent arra, hogy a faanyag - legyen az nyersanyag vagy kész termék - fenntarthatóan kezelt erdőből származik, azaz a faanyag nem lopott, a kivágott fa helyére új csemetét ültetnek, a faállomány ápolása során vigyáznak a talaj állapotára csakúgy, mint az erdei élővilág háborítatlanságára, s a feldolgozás során is betartják a minősítéshez előírt szabályokat.


Földünk erdeinek védelme mindannyiunk számára fontosAz erdőgazdálkodás fogalomkörébe különböző technikai eljárásokat sorolhatunk: a természetes erdők kipusztított területeinek újratelepítése őshonos fajokkal, a helyi igények kielégítésére véderősávok telepítése a természetes erdők köré, szelektív fakitermelés a különlegesnek számító fafajok növekedésének elősegítésére, ill. megfelelő fakivágási módszerek a talajerózió és koronakárosítás minimalizálására.

Ellenőrzött fakitermelésÚjratelepített erdő

A természet közelsége, melegséggel árasztja el az embert 

Előfordul, hogy a természetes erdők nem biztosítják a szükséges mennyiségű faanyagot, ilyenkor a kitermelés új ültetvények telepítésével párosul. Az összevágott és elégetett fatuskók, az összezúzott növények gyorsan lebomlanak, s a belőlük származó ásványi anyagok visszakerülnek a talajba. A szelektív kitermelés során keletkező pusztulás sokszor sokkal súlyosabbnak tűnik, mint amilyen valójában, mivel óriási fatuskók és fakoronák összeaprított maradványai borítják a talajt, azonban később ezek nyújtják a természetes tápanyag utánpótlást. Így a tervszerű, szabályozott módon zajló szelektív fakitermelés tulajdonképpen az érintetlen erdőkben természetes úton végbemenő faelhalást helyettesíti. Ez a regenerációs folyamat vezéreli a fenntartható hozamú termelést. Mindez azonban csak akkor működőképes, ha az erdőket nem zsákmányoljuk ki, és a természet el tudja végezni feladatát.A fakitermelés és erdőgazdálkodás szabályainak betartását különböző környezetvédelmi szervezetek tanúsítják, a legismertebb ezek közül  az FSC  , vagyis Forest Stewardship Council, amelynek logóját egyre több terméken láthatjuk már a boltokban is. A 21. század kezdetén már több mint 25 millió hektár erdőterületet kezelnek fenntarthatóan az FSC szabályai alapján. 


Forest Stewardship Council 

Az FSC  úgynevezett terméklánc minősítés, mely ellenőrzi a fatermékek átfutását a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül, az erdő és a végső felhasználó között.