AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Falburkolat
A fával burkolt homlokzatok esztétikus megjelenésük mellett, eredeti, természetes megjelenést és melegséget sugároznak környezetük felé. A fát mint építőanyagot, már nagyon régóta használják az építőiparban világszerte. A befektetők ma már többféle falburkolat közül választhatnak, szem előtt tartva a felhasznált építőelem egészségünkre és környezetünkre gyakorolt jótékony hatását, gazdaságosságát, valamint a környezethez közeli komfortérzetet. Fával burkolt homlokzatokkal manapság már szinte mindenhol találkozhatunk, modern városrészek, kereskedelmi épületek, iroda épületek, magánlakások, családi házak burkolataként, melyek látványa nemcsak esztétikailag vonzó, hanem szigetelés szempontjából is gazdaságos megoldás.
Az általunk kínált falburkolatok:


Kanadai Vörös cédrus:
A kanadai vörös cédrus, tökéletes választás épület homlokzatának burkolására. A cédrus zord időjárási körülmények között növekedő fafaj, növekedése lassú, így évgyűrűi sűrűek, fája könnyű de tartós. Nagyon magas esztétikai értékkel bír, lényegében mentes a fa hibáktól, szilárdsága és szigetelő tulajdonsága kiváló.

Szibériai vörösfenyő:
A vörösfenyő e fajtája a fagyos Szibériából származik, ahol a nagy hideg miatt még lassabban nőnek a fák, ezáltal keményebb és ellenállóbb,  mint európai társai. Nagy sűrűsége és tömör szerkezete ideálissá teszi kültéri használatra.  Gyantajáratokkal átszőtt, vöröses fája nagyon tartós és szilárd, az időjárás viszontagságait jól tűri, emellett rugalmas, szívós. Színe sárgás-vörösesbarna.

Skandináv luc:
A legjelentősebb nálunk őshonos fenyőféle. A Skandináv luc nem azonos az átlagos luc fával. Textúrája szebb, kevesebb benne a csomó, évgyűrűi sűrűbbek, ezért szerkezete is erősebb, ideális kültéri használatra. A Skandináv luc megjelenésre egyszínű, sárgásfehér, esetleg vörhenyes, évgyűrűi élesen kirajzolódnak. Bélsugarai keskenyek sugármetszetben, bütüfelületük selyemfényű és helyenként gyantatáskás. Fájában gyantajáratok vannak.

Meranti:
A meranti Dél-kelet Ázsiában őshonos fafaj. A sötétvörös meranti gesztje enyhén csíkos, hasonlít a mahagónihoz. Színe világos szürkés-barna, ill. sötét vörösesbarna. Gyantacsatornák a rostokkal párhuzamosan minden formában léteznek, a keresztirányú vágáson legtöbbször gyűrű alakú elrendeződésben. A merantiból készült falburkolatok feltétlenül karbantartást, olajozást stb. igényelnek.

                                            Szerelési útmutató fa homlokzatokhoz:

Alapelvek:
A fa homlokzatok szakszerű szerelése és a faanyag megfelelő kiválasztása határozza meg a jövőben a falburkolat tartósságát, esztétikai megjelenését, az épületre és környezetre gyakorolt hatását.

Tárolás:

A megvásárolt fa homlokzati elemeket a kivitelezés megkezdéséig árnyékos, jól szellőző helyen kell tárolni.

Rácsos kialakítás (párnafázás):

Első lépés, a rácsszerkezet kialakítása, melyet a faltól való távtartás érdekében kb. 30x50mm –es fa távtartó talpakra kell építeni. A párnafa rácsszerkezete ugyanazon fafajból készüljön, nedvességtartalma is ugyanolyan legyen, mint a homlokzati elemeké.A távtartó talpakat minden esetben 90°-os szögben szerelje a homlokzati elemekhez képest (ha a párnafázás függőleges kialakítású, a talpakat vízszintesen kell felszerelni és fordítva). Ha szerelés közben léceket is használnak, úgy azokat ellentétesen 90 °-os szögben kell felszerelni a homlokzati elemekhez képest.A.      épület fal

B.      távtartó talpak, melyek vastagsága megfelel a szigetelőanyag vastagságával

C.      szigetelőanyag

D.      filmtakaró

E.       Counter -lécek

F.       fa homlokzati elemek


A szerkezeti talpakat úgy fejlesztették ki, hogy elbírja, a homlokzat súlyát valamint jól tartsa a széljárásokkal szemben. Ezért fontos, hogy ezek szilárd alapot adjanak a beépített rácsszerkezetnek. A homlokzat felső és alsó részén a nyílásokat hagyja szabadon, ahol a levegő szabadon ki-, be- áramolhasson.

A felszereléshez szükséges anyagok (csavarok):

Ahhoz hogy a párnafa a szerkezeti talpakkal jól tudjon csatlakozni a falhoz, alkalmazzon ennek megfelelő dugókat, csavarokat. A csavarok mérete, az aljzattól és a szerkezeti talpak típusától függ. Ezek rögzítéséhez rozsdamentes acél csavarokat kell használni, melyek hossza legalább kétszer olyan hosszú legyen, mint a párnafa szerkezet vastagsága. Amennyiben nem rozsdamentes csavarokat használ, a víz közvetlen érintkezésekor a csavar miatt a fa elszíneződhet.

Összeszerelési útmutató:

Az első homlokzati elem földtől mért távolsága legalább 30cm legyen. Ez óvja a burkolat szélét a letöredezéstől, valamint a földről felverődő esővíztől, sártól. A falburkolat elemek vízszintesen történő elhelyezését a homlokzaton, az elemek profiljának megformálása során úgy tervezték, hogy a táblákat alulról felfelé haladva kell beépíteni. A falburkolat utolsó elemének beépítése mindig a tetején történik. A csavarok helyét mindig elő kell fúrni, egy a csavar szárának keresztmetszeténél vékonyabb fúrószárral, ezzel is megakadályozva, a farostszálak kiszakadjanak a látható felületen. A csavar feje mindig simuljon a burkolatba (süllyesztő fúrás). A csavarokat a burkolat végektől kellő távolsággal beljebb kell rögzíteni, nehogy beszakadást okozzon a felületen.


Befejező művelet:
A sarkok esztétikai lezárására szolgálnak a speciális szegő profilok. Rögzítésük könnyű, és hatékony. A szegő léc sarkánál vágja le a széleket a megfelelő szögben (45°).