AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Svédpadló
1
Amerikai dió svédpadló
Amerikai dió svédpadló
Származás: Amerika
Típus: tömör fa parketta

A fekete dió elegáns megjelenésű, szép színe és rajzolata miatt nagyra becsülik ezt a fafajt. Botanikai neve: Juglans nigra. Szíjácsa majdnem fehér színű, míg a megkapóan szép, kezdetben világosbarna színű geszt, meleg sötétbarnára vagy feketére érik, gyakran lilás csíkokkal. Leginkább egyenes rostfonású, esetenként azonban lenyűgöző a rajzolata, mely izgalmasan változatos, hullámos vagy fodros lehet. Idővel közepes színváltozáson megy keresztül, a sötétebb geszt körüli részek aranybarnává érnek. Textúrája inkább durva, de egyöntetű.


Ipe /Lapacho svédpadló
Ipe /Lapacho svédpadló
Származás: Amerika
Típus: tömör fa parketta


Ipe /Lapacho más néven "vasfának" is mondják, mivel súlya 1050 -1200kg /m3. Botanikai neve: Handroanthus spp. Gyakran Lapacho, vagy Greenheart néven emlegetik. Mintázata egyenes, esetekben csíkos, színe pedig meghatározhatatlan. Színe rendkívül változatos, olíva zöldtől a sötétbarnáig, világos és sötét szálakban váltakozik. A szíjács sárgásfehér.

Jatoba svédpadló
Jatoba svédpadló
Származás: Amerika
Típus: tömör fa parketta

A Jatoba fát brazil cseresznyeként is ismerjük. Botanikai neve: Hymenaea courbaril. Rajzolata markáns, színe egyedi, a geszt narancsos -pirosról vörösesbarnára érik, rozsdaszínű és sötétbarna csíkokkal tarkítva. A faanyag sokszor aranyló fényű, a mahagónira emlékeztet. Az erezet általában csavarodott, a textúra közepesen tagolt vagy durva. A Jatobából készült burkolatok kellemes meleg hangulatot árasztanak.
Bambusz svédpadló
Bambusz svédpadló
Származás: Ázsia
Típus: tömör bambusz parketta

A bambusz különleges megjelenésével, természetes adottságaival, méltán tornászta fel magát a fából készült burkolatok közé. Botanikai neve: Bambusa spp. Kiváló minőségű parkettákat, és egyéb más használati tárgyakat gyártanak belőle. Rendkívül kemény, a nedvességre kevésbé érzékeny. Alap színe világos, melyet megfelelő hőkezelés, hevítés mellett sötétíteni lehet, az így készült parkettákat bambusz -karamell parkettáknak is nevezik.
Hevea svédpadló
Hevea svédpadló
Származás: Ázsia
Típus: tömör fa parketta

Legismertebb neve "gumifa", vagy Kaucsukfa, Thaiföldön "Parawood"-nak is hívják. Botanikai neve: Hevea brasiliensis. A Hevea erős, rugalmas, ellenáll a gombáknak, baktériumoknak és a penésznek. A legtöbb ipari ragasztóval kompatibilis, így könnyű vele dolgozni, jól pácolható és felületkezelhető. Színe halvány sárgás -krémszínű, melyben kicsit sötétebb egyenes erezete jól elkülönül. Az idő múlásával is csak kis mértékben sötétedik. A Hevea szerkezete durva, de egyenletes.
Teak svédpadló
Teak svédpadló
Származás: Ázsia
Típus: tömör fa parketta

A teakfa rendkívül tömör, trópusi keményfa, mely különleges egzotikus illattal és gyönyörű mintázattal rendelkezik. Egyenletes, tömör szövete, gyönyörű világosbarna fája, tartóssága, jó megmunkálhatósága és többi jó tulajdonsága tette rendkívül népszerűvé. A teakfa természetes olajtartalma igen magas, mely tapintásra is érezhető. Gyönyörű beltéri parkettákat készítenek belőle, és magas olajtartalma miatt egyre inkább alkalmazzák fürdőszobai burkolatként is, padlózat, falburkolat, padlóösszefolyó, valamint fürdőszobai pult készül belőle. Botanikai neve: Tectona grandis.
Doussie svédpadló
Doussie svédpadló
Származás: Afrika
Típus: tömör fa parketta

A Nyugat -Afrikából származó "Afzelia africana", kereskedelemben elterjedt neve Doussie. Botanikai neve: Afzelia spp. Színe meleg narancsos barna, amely napfény és a levegőben lévő oxigén hatására fokozatosan sötétedik. A szíjács színe fakó szalmasárga, igen élesen elkülönül a világosbarna geszttől. Az időjárásnak kitett helyen élénk mahagóni vörösesbarnára érik, hasonlóvá válik a mahagóni fához. A Doussie padlóburkolatok színe hangsúlyos, rajzolata gyakran szabálytalan, csavarodott.
Iroko /Kambala svédpadló
Iroko /Kambala svédpadló
Származás: Afrika
Típus: tömör fa parketta

Közismert nevén Afrikai Teak -nek, vagy Iroko -nak hívják. Az Iroko a Teak fához hasonló célokra, olykor helyette alkalmazható, de a tapintása azzal ellentétben nem olajos. Botanikai neve: Milicia excelsa. Az Iroko fa szíjácsa tisztán elkülönül a sárgásbarna színű geszttől, mely később mély barnára érik, a szeletelt felületeken szembetűnő világosabb edénycsíkokkal. Az Iroko rajzolata váltakozva csavarodó, néha szabálytalan.
Merbau svédpadló
Merbau svédpadló
Származás: Malajzia, Indonézia
Típus: tömör fa parketta

Botanikai neve: Intsia spp. Változatos színstruktúrája egyedivé teszi e fafajt. A szíjács halvány sárga, a bél színe a sárgás-barnától a sötét-vöröses barnáig változhat. Az évgyűrűk rajzolata jól kivehető, erezete kellemes,a pórusaiban keskeny sárga csíkok formájában jelentkező ásványi berakódások jellemzik. Göcsöket alig tartalmaz, a lamellái közt feltűnő színárnyalatbeli különbségek láthatók. Színét hosszú ideig megőrzi. Kültéren sokoldalúan felhasználható. A merbau fából gyönyörű beltéri parkettákat gyártanak, melyek jól kombinálhatók más fajta trópusi fa burkolattal is, pl. Doussie vagy Tauari, lsd. a merbau 2. és 9. fotókon.
Wenge svédpadló
Wenge svédpadló
Származás: Afrika
Típus: tömör fa parketta

Botanikai neve: Millettia laurentii. A wenge szíjácsa fehéres színű, mely tisztán elkülönül a geszttől. Ennek színe sötétbarna, emellett fekete csíkokat tartalmaz, melyek a szintén sűrűn álló fehéres színű szövet -sávokkal váltakozva, dekoratív mintát alkotnak. Textúrája szabálytalan és durva. A wegéből készült sötét tónusú padlóburkolatok rendkívül elegáns megjelenést adnak a helyiségnek, elsősorban nagy méretű, világos szobáknál ajánlottak.
bekerült a kosárba
vagy
x