AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Mi a WPC

WPC (fa-műanyag kompozit):


WPC teraszburkolat 25x150mmA WPC (Wood Plastic Composite) burkolatok alapanyaga fa és műanyag ötvözete. A WPC összetétele 60% természetes bambuszrost és a bútorgyártás során keletkező fa fűrészpor, valamint 40% újrahasznosított polietilén és műanyag keveréke, amely egyesíti az anyag legjobb tulajdonságait . E két összetevőt magas nyomáson és hőmérsékleten alakítanak teraszburkolat profillá. A WPC fára emlékeztető megjelenését, a fa- és bambusz fűrészpor magasabb részaránya miatt kapja. Takarítása, karbantartása egyszerű. Időjárás állósága mellet, alapanyagának köszönhetően könnyen megmunkálható. Ellenáll a nedvességnek, nem korhad, reped, nem igényel különösebb felületkezelést. A láthatatlan illeszkedés miatt a rendszer lehetővé teszi az egyszerű telepítést. Minden terasz profil kétoldalas, forgatható.


Előnyei:

 • környezetbarát, 100 %-ban újrahasznosított anyag
 • tartós, nem korhad, reped
 • karbantartása egyszerű, költséghatékony
 • telepítése egyszerű
 • vízálló
 • gyártótól, típustól függően 5, 15, 25 év garancia (a megfelelő telepítési útmutatások betartása mellett)
 • minimális karbantartás
 • rejtett rögzítésű klipsz rendszer


Termék információ:

A WPC kompozit egy olyan új termék, mely környezetbarát, megbízható és olcsóbb alternatívája a fa burkolatoknak. A WPC, bambusz, fapor HDPE (kis sűrűségű polietilén) és egyéb kémiai adalékok összetevője, amelyeket magas nyomáson és hőmérsékleten tömörítenek burkolat profilokká. Anyagtartalma miatt, a természetes rost kompozit, nem csupán magas szintű ellenállással rendelkezik az ultraibolya sugárzással és időjárással szemben, hanem alkalmazása is könnyű. A WPC, jellegénél fogva ellenáll a nedvességnek és a termeszeknek, nem reped és deformálódik, ezért széles körben használják kültéri burkolatként.

Figyelem! A WPC kompozit nem alkalmas zárt, párás, szellőzetlen környezetben, illetve ott ahol nagy hőmérséklet-változás következhet be(pl. szauna).


Kapható tömör profilok:

Mérettolerancia:                  vastagság: +/- 1mm,  szélesség: +/-2mm, hosszúság: +/-10mm

Garancia tömör profilok:   25 év   tömör "Forest" profil 23x137mm, 22x195mm  tömör "Forest Plus" profil 23x137mm, 22x195mmtömör "Star" profil 23x137mm, 23x195mm

tömör "Nature" profil 23x137mmtömör "Nature Plus" profil 23x137mmtömör "Style Plus" profil 23x137mm, 23x195mm


Kivitelezés, garancia:

A WPC telepítési útmutató betartása nagyon fontos! Helytelen telepítés esetén csökkenhet a termék ellenálló képessége, stabilitása.

A telepítés előtt ellenőrizze a megvásárolt anyagot. Kicsomagolás után, minden esetlegesen észlelt anyaghibát jelezzen az eladó felé. Amennyiben az anyag telepítése megkezdődik, azzal a vásárló elfogadja és jóváhagyja az anyag megjelenését, tulajdonságait, továbbiakban reklamációra már nincsen lehetőség. A kivitelezés megkezdése előtt, a telepítési útmutatót mutassa meg szakembernek. Az utasítások be nem tartása a garancia elvesztésével jár.


Korlátozott garancia:

A WPC kompozit teraszelemekre a gyártó garanciát vállal, minden gyártási hibáért, beleértve a súlyos repedések, törések, vagy kárt okozó rovarok, penészgombák, korrózió és rothadás ellen. A nem megfelelő kivitelezés miatt keletkező károk, a garancia elvesztésével járhatnak. A garancia nem vonatkozik a szállítás alatt keletkezett problémákra, szerelési hibákra, nem megfelelő használat és karbantartási problémákra. Ezek közé sorolható a különböző festékek, olajok, egyéb károsodást okozható étel elszíneződés, deformáció és burkolat hiba vagy kár, mely külső behatás okozta nem megfelelő bánásmód miatt keletkezett.  A garancia nem terjed ki az a burkolat színének enyhe fakulására, valamint a természeti körülmények okozta külső behatás miatti elszíneződésre. A garancia nem terjed ki a helytelen használatra, szándékos rongálásból eredő sérülésekre


A telepítéshez szükséges alkatrészek és szerszámok:

 • WPC kompozit terasz elemek 
 • WPC párnafa 
 • műanyag vagy fém klipszek ,csavarok 
 • WPC szegőprofil 
 • végzáró elem
 • végtoldó elem
 • kezdő klipsz
 • Ütvefúró
 • Elektromos fúrógépek
 • Kalapács
 • Csavarhúzó
 • SzorítókTárolás:
A WPC kompozit elemeket eredeti csomagolásban, lehetőleg jól szellőző fedett helyen kell tárolni, a felhasználás megkezdéséig.

Telepítés:
Figyelem! A stabil terasz szerkezet érdekében a párnafákat hálószerűen, a gyártó által javasolt távolságokat betartva kell fektetni. 
A WPC párnafákon a klipszek rögzítési pontjait mindig elő kell fúrni, fontos hogy a lyukak mindig kisebbek legyenek, mint a csavar átmérője. A kivitelezés megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy az aljzat felülete tiszta, száraz, stabil, szilárd és sima. A terasz lejtése legalább -2%-os legyen, a párnafákat mindig a lejtéssel párhuzamosan kell fektetni, ez biztosítja a víz elfolyását. Ha ezt elmulasztja, a csapadékvíz nem tud elfolyni, ezzel együtt a bent ragadt kosz sem tud tisztulni, így a párnafák között a víz csak pang, büdösödik. Ne felejtse el, hogy a tökéletes, hosszan tartó terasz alapfeltétele a jó szellőzés! A stabil, biztonságos szerkezet érdekében, ügyelni kell a megfelelő párnafa távolság betartására, a 25x150 mm-es teraszburkolat profilnál az előírás  30 cm. Az első teraszelem lerakásakor az első sort a kezdő klipsz, a többi teraszelemet sorban egymás után rakva, a műanyag vagy fém rögzítő klipsz fogja össze. Az utolsó teraszelemet lehetőség szerint vagy felülről, vagy oldalról a nútba fúrva rögzítse csavarral a párnafához. Az utolsó művelet a terasz szerkezet esztétikai lezárása a szegő profillal. Fontos betartani a faltól való távolságot a hőtágulás miatt, mely legalább 5-10 mm legyen.

 1. Állítsa be a terasz szintet. Ha nem megfelelő, használjon gumilemezeket a kellő vízszint elérése érdekében.
 2. Párnafák rögzítése beton aljzathoz. Ütvefúróval készítsen lyukakat az aljzatba, a párnafákat felülről átfúrva, dűbellel rögzítse. Ügyeljen rá, hogy a csavarfejek belesimuljanak a párnafába, (süllyesztő furatok készítése) így stabil, egyenletes felfekvést biztosít a tetejére kerülő burkolat elemeknek.
 3. Az aljzatrögzítő csavarok minden esetben rozsdamentesek legyenek. A párnafát, az aljzathoz méterenként kell rögzíteni.
 4. A teraszburkolat elemeket hálószerűen, merőlegesen kell a párnafára rögzíteni. Az első sor lerakása: először le kell fúrni a rozsdamentes kezdő klipszet, ebbe kell beletolni az első sor teraszburkolat elemet. Az összes utána következő elemet a rögzítő klipsz + csavar fogja össze (láthatatlan rögzítés).  A teraszburkolat elemeket minden párnafa találkozásánál rögzíteni kell a párnafához. Amennyiben a teraszburkolat bármely oldal széle fal vagy valamely más szilárd építmény mellett fut, akkor a faltól mért távolság legalább 5-10 mm legyen (anyag hő tágulása miatt).
 5. A terasz elemek hosszirányú toldása esetén is fontos hogy a két elem között a rés minimum 5-10 mm távolság legyen, a hő tágulás miatt. Lehetőség van még végtoldó gumi alkalmazására is, melyet a két elem hosszanti végénél kell a burkolat bütüjébe tolni.
 6. Az utolsó elemet felülről vagy oldal irányból, a nútba kell rozsdamentes csavarral rögzíteni a párnafához.
 7. A kivitelezés utolsó fázisa a teraszburkolat széleinek esztétikai lezárása, erre szolgál a szegőprofil, melyet felülről átfúrva, rozsdamentes csavarral kell rögzíteni a teraszburkolat szélekhez. Ügyeljen az elő- és süllyesztő fúrásra. A sarkokat gérbe vágva esztétikusan kell rögzíteni. Lehetőség van a szegőprofil helyett műanyag végzáró elemet használni, a burkolat végek lezárására. Ebben az esetben a terasz alatti szerkezet oldalirányból látható marad, akkor szokták alkalmazni ezt a fajta lezárást, amikor járdaszegély vagy füves terület veszi körül a terasz szerkezetet.

Karbantartás:

1. Vízfoltok

A telepítés utáni első esőzés során, a WPC teraszburkolat felületén foltosodás alakulhat ki, ami természetes jelenség. Az oka, a barázdákban megült, gyártás során keletkező WPC por, mely az első 3-4 esőzés után teljesen eltűnik. Ennek elősegítése érdekében kefével vagy magas nyomású mosóval többször is letisztíthatja a WPC burkolat felületét.

 2. Sár, por, stb.

Javasolt a teraszburkolat rendszeres tisztítása akkor is, ha úgy néz ki, mintha tiszta lenne. Ez megakadályozza a pollen szennyeződések felhalmozódását, mely a barázdák eltömítődését okozhatja. A szennyeződések eltávolítása a burkolatról, egyszerű meleg szappanos vízzel megoldható. Szükség esetén erős sörtéjű kefe is alkalmazható.

 3. Az olaj, alkohol vagy cigaretta foltokat, nehezebb eltávolítani a felületről. 

Az ilyen esetekben acélkefével, vagy csiszolópapírral óvatosan rányomva kell megdörzsölni a szennyezett területet. Ezután meleg szappanos vagy mosószeres vízzel át kell dörzsölni. Amennyiben valamely más tisztítószert alkalmaz a tisztításnál, végezzen előtte egy kisebb darabon tesztet, hogy az alkalmazott módszer nem okoz-e elszíneződést a burkolaton.A helyes telepítés fázisait az alábbi videón is megtekintheti, valamint a WPC terasz tisztítási és karbantartási tanácsait: