AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Parketta kalauz
Ipari  (avangard) parketta:

Palisander (Brazil rózsafa) ipari parkettaipari_avangard_parkettaA tömör fa ipari parketta, a svédpadló gyártása folyamán visszamaradt alapanyag leeső darabjaiból készül, melyet ragasztószalaggal kötegelnek össze vagy hálós hordozó felületre ragasztanak. Az így készült padlóburkolatot, más néven élkötegelt parkettának is nevezik. Az ipari parketta tekintetében nem alkalmazzák a szín-, a csomó és a fafelépítésre vonatkozó korlátozásokat. Az ipari parketta tartalmazhat olyan részeket, mely más felhasználásra szánt termékek kialakításának nyomai láthatóak, ez nem befolyásolja a parketta szerelhetőségét, illetve élettartamát.  Strapabíró szerkezete lévén, előszeretettel alkalmazzák nagy forgalmú létesítményekben, közintézményekben, szállodákban, éttermekben, üzletekben. Felépítése egyszerű, rendkívül tartós, viszonylag kis elemekből épül fel, ára jóval kedvezőbb, mint az azonos alapanyagból készült svédpadló.  Mivel a fának minden része (geszt, szíjács) megtalálható benne, így színvilága változatos. Látványa dekoratív, és egyben egyedi, mivel a keskeny lamellákból lerakott parketta a valódi fa különleges színvilágát, vidám hangulatát hozza el számunkra.

Előnyei:
 • környezetkímélő
 • tömör faanyagból készül, így élettartama hosszú, kopásállósága magas
 • csaphorony nélküli, ezért teljes magasságában csiszolható, felújítható többször is (8-10 alkalom)
 • megjelenése dekoratív, a különböző színárnyalatoknak köszönhetően
 • táblásított elemekből áll, melyek részei szétszedhetők és kombinálhatók különböző fafajokkal, illetve változatos formában érdekes minták rakhatók ki, akár egy egységen belül is
 • csiszolás után tetszés szerint olajozható, illetve lakkozható
 • padlófűtésre is alkalmas


Csaphornyos parketta:

A tömörfa csaphornyos parkettát más néven hagyományos parkettának is mondják. Az egyik legnépszerűbb padlótípus volt, melyet szokványosan halszálka szerűen fektetnek még napjainkban is. Bár a parketta hagyományos, de a szokványostól eltérő módon is lehet telepíteni, egyre inkább elterjedt hogy hajózva, azaz párhuzamosan egymás mellett hosszában elcsúsztatva fektetik a szálakat, egy rendhagyó modern design-t kapva. A csaphornyos parketta teljes vastagságában keményfából készül, tehát teljes anyagában a tartószerkezeti része is nemesfa.


Svédpadló:


Palisander (Brazil rózsafa) tömör fa parkettaA tömörfa svédpadló a klasszikus parkettához hasonlóan csapból és horonyból áll, amiben különbözik a klasszikus csaphornyos parkettától, hogy a parketta elemek lényegesen nagyobbak. A svédpadló szélessége 80 – 220mm között mozog, és hosszúsága 500 mm-től kezdve elérheti akár a 2900 mm-t is. Ezért méreténél fogva a svédpadló megjelenése igen elegáns, közkedvelt lakások, üzletek, irodák burkolataként, viszont hagyományos halszálka mintába nem rakható. Legismertebb hazai fafajok (tölgy, cseresznye, kőris) mellett, a trópusi fafajtákból is készül svédpadló, pl: Amerikai dió, Doussie, Hevea (rubber wood), Iroko /Kambala, Ipe /Lapacho, Jatoba, Merbau, Teak, Wenge, a választék igen nagy. A trópusi parketták színe elnyűhetetlen, mivel maga a faanyag tartalmazza különleges színét, erezetét, struktúráját. Ezek a fafajták nemcsak rendkívül ellenállóak, de akár 4-5 alkalommal is csiszolható, felújítható. Élettartama többgenerációs, ez persze az árában is megmutatkozik. Kevés parketta tudja vele felvenni a versenyt, hasonló tartóssággal, kopásállósággal még az ipar parketták rendelkeznek. A páratartalom fenntartása elengedhetetlen a svédpadló esetében. A svédpadló 40-55% relatív páratartalom mellett érzi jól magát, ettől magasabb páratartalom a svédpadló méretének drasztikus megnövekedéséhez vezethet, aminek következménye az aljzattól, vagy épp betonnal együtt felszakadó svédpadló.

Előnyei:
 • környezetkímélő
 • többszörösen felújítható, több generációra tervezhető
 • valódi, tömör fából készült ezért antisztatikus, így a légúti betegségtől szenvedők hétköznapjait is megkönnyíti
 • a trópusi fák színvilága igen változatos, ezért mindenki megtalálhatja az elképzelésének legmegfelelőbbet


Svédpadló kínálatunkat ide kattintva tekintheti meg.


Szalagparketta:


Füstölt tölgy szalagparkettaA szalagparkettát nem szabad összekeverni a műanyag laminált padlóval, mely szemünket megtévesztve, nem fából készült kopóréteggel rendelkezik, hanem nyomtatott faerezetű dekoráció díszíti, becsapva a szemet. A laminált padló mintaválasztéka verhetetlen, a szalagparketta mintázata azonban valódi, nemcsak egy mutatós dekorréteg, mely pár év alatt megkopva már csak a műanyag látható alatta. A laminált parketta egyébként egyik parketta típussal sem tudja felvenni a versenyt. A szalagparketta, egymásra merőleges szálrendezéssel összeragasztott, három rétegből álló fa parketta. Felső kopórétege nemesfa, míg az alsó két hordozó rétege, általában kevésbé értékes fenyő vagy nyír. Felépítésének köszönhetően, a szalagparketta költséghatékonyabb megoldás, mint a tömörfa parketta. Ragasztható és klikkes megoldású kivitelben kaphatók. A három rétegben ragasztott parketta további előnye, hogy padlófűtésre is kiválóan alkalmas, mivel a padlófűtés okozta hőmérséklet különbségeket a rétegek elosztják. A szalagparketta stabil, nincs benne feszültség, kevésbé vetemedik, mint a tömör fa parketta. A szalagparketta középső rétegére kerül a nemes fa (kopóréteg), mely lehet egy sorban ragasztva, ill. történhet 2-3 sorban is. Minél több sorban készül a szalagparketta kopórétege, annál intenzívebb, színszórtabb lesz a mintázata.

                                        1 soros                                                         2 soros                                                         3 soros 
Tölgy szalagparketta- egy soros   Tölgy szalagparketta- két soros Gőzölt cseresznye szalagparketta- három soros

A hazai fafajok mellet számos trópusi fából készítenek szalagparkettát, pl: Amerikai dió, Doussie, Hevea (rubber wood), Iroko, Ipe /Lapacho, Jatoba, Merbau, Teak, Wenge. A szalagparketta fektetése után, a látványa felülről akárcsak a tömör fa parkettáé. Felső rétege, mely mindig 100 % -ban nemes fából készül,  3,5mm -6mm vastag lakkozott koptató réteg, ami többször is felújítható. A szalagparketta átlagos élettartama 20-30 év. Antisztatikus, és könnyen tisztán tartható, az allergiában szenvedők hétköznapjait is megkönnyíti.

Előnyei:
 • természetes fa kopóréteg,  megjelenésre mint a tömör fa parketta
 • olcsóbb a tömör fa parkettánál
 • padlófűtésre is kiválóan alkalmas
 • hosszú élettartamú
 • kivitelezése gyors, egyszerű
 • többször is felújítható, a természetes fából készült kopóréteg miatt
 • antisztatikus, könnyen tisztítható, jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik