AmiFa - Minden ami fa trórpusi fa parketta, fa parketta, trópusi fa, teraszburkolat, fa terasz, wpc terasz, fa műanyag terasz
Tudástár
Termék részletek
bekerült a kosárba
vagy
x
Amerikai dió - fűrészáru
Amerikai dió - fűrészáru
Származás: Amerika
Típus: trópusi fa

Termékleírás:
Amerikai fekete dió (Juglans nigra)
Hétköznapi nevén:                   Fekete dió
Tudományos név:                   Juglans nigra
Elterjedés:                                Egyesült Államok keleti része
A fa méretei:                             30-37m magas, törzsének átmérője 0,6-1m
Átlagos sűrűség szárazon:   610 kg / m3
Fajsúlya általánosan:            12% MC: 0,51, 0,61
Janka keménység:                 4490 N
Szakító szilárdság:                 100,7 MPa
Rugalmassági modulusz:    11,59 GPa
Törőszilárdság:                       52,3 MPa
Zsugorodás:                            Radiális: 5,5%, Tangenciális: 7,8%, Térfogati: 12,8%, T / R arány: 1.4

Színe / megjelenése:
A kemény geszt a világos halvány barnától a sötét barnáig terjedhet, sötétebb barna csíkokkal. Színe néha szürke vagy lila,de a  vöröses színek is megtalálhatók benne. A szíjács halvány sárgás-szürke, csaknem fehér. Felülete változó mintás, az évgyűrűk között jól látható hullámos erezete.
Fa erezete / textúrája: Az évgyűrű általában egyenes, de lehet szabálytalan. Struktúrája általában természetes fényben mutatkozik meg.
Bütük: Az évgyűrűk pórusai és az elkülönülő sugarak, alig láthatóak.
Ellenálló képesség: A fekete dió tartósság és bomlási ellenállás szempontjából jó minősítést kap, bár hajlamos a rovartámadások okozta fertőzésekre.
Felhasználhatóság: Általában könnyen megmunkálható az évgyűrűk erezete egyenes és szabályos. Gyalulásnál lehet probléma a szabálytalan vagy mintás évgyűrűs részeknél, ilyenkor a gyalu kitépheti ezt a részét a fának. Jól ragasztható, pácolható a felülete, a diót ritkán festik. A gőzzel való hajlításra jól reagál.
Szag: A frissen vágott, feldolgozásra váró fekete diónak gyenge szaga van.
Allergia / mérgezés: Bár a súlyos allergiát okozó reakciók igen ritkák, azért a fekete dió is okozhat kellemetlen tüneteket az arra érzékenyek számára. Általában a leggyakoribb allergiát kiváltó tünetek közé sorolják, a szemet és a bőrt érő fűrészbor okozta irritációk.
Általános felhasználása: Bútor, szekrény, fegyver markolatok, kiegészítők, beltéri lambéria, furnér, valamint az ehhez kapcsolódó termékek, dísztárgyak, fa ékszerek és apró használati tárgyak is készülnek belőle.
Megjegyzések: az Egyesült Államok faiparában a fekete dió népszerűségét nehéz felülmúlni. Sokrétű felhasználása párosul a fa gyönyörű barna színű megjelenésével, valamint szerkezeti adottságaival, mely méltán helyezi a mérsékelt övezet keményfáinak első osztályába. Mindezek mellett jó méret stabilitással, lengéscsillapítással és szilárdsági tulajdonságokkal rendelkezik.

(Forrás: Wood Database)